fredag, september 25, 2009

Adopterade Thailändare gör mig förvirrad!

Jag har kommit i kontakt med många adopterade Thailändare tack vare Thailandsforum där vi driver en sektion för att hjälpa dem att hjälpa varandra att forska i sitt förflutna.

Och varenda gång jag via en bild påminns om att de är födda i Thailand av Thailändska föräldrar blir jag lika överaskad. Ungefär som om deras resonemang suddat ut bilden jag hade av dem, eller kanske rentutav målat en ny?

Jag träffade Rosarin förra helgen hemma hos Håkan. Rosarin hjälper oss att driva ovan nämnda adoptionssektion, och är själv adopterad. Jag har haft mycket kontakt med henne över nätet och lite över telefon. Telefon var ok men live det var skumt även om det var både roligt och trevligt.

Hon är 100% svensk men ser ut att vara 100% thailändsk och vad skall nu vara så förvirrade med det kanske ni undrar? Vet inte.

Även om hon resonerar mycket som en svensk tycker jag hon beter sig lite som en Thailändare (i god bemärkelse). Visserligen drogs hon mer åt oss svennar än Thailändarna, kanske för att för oss var hon mindre förvirrande? Tror inte min fru och Yupa ser henne som en Thailändare alls.

Troligtsvis är detta bara något i min hjärna för jag tänker inte alls så här om andra adopterade i min omgivning, en kusin och en lillebrorskompis - de är 100% svennar i mina ögon.

Om du träffar på en svensk när du är ute och reser, som själv blivit bortadopterad, kanske du kan förstå poängen jag försöker komma till. Ser svensk ut men är det inte. I Thailand tex, skulle du behandla han som den Thailändare han var eller som en svensk?

Till en början skulle du nog behandla han som en svensk.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Var hade du placerat oss som kom till sverige som barn? Är jag thailändare eller svensk i dina ögon?

-KR

Nille sa...

Har funderat på den med så klart :) Det hade nog vart lättare tror jag. med åtminstone en thailändsk förälder antar jag att det ofta finns lite mer nedärvt (läs: nedtränat) beteende.

Nille sa...

men förr eller senare hade det nog slutat med att jag klassat er som Svennar tror jag :) beror nog lite på hur gammal man är när man kommer, samt ens föräldrar och uppväxt, men på ett ungefär...