lördag, oktober 02, 2010

Hjälpa mormor att sortera och packa blommor

Första mogonen hemma hos mormor (eller Jai som en mormor kallas för i Thailand) så åkte de iväg tidigt till blomfältet för att skörda. Många av folket i byn använder sig av samma fält och de byter fält så snart de är klara. När de plockat färdigt för dagen samlas man hemma hos någon för at sortera och packa. Det var vid den tiden vi dök upp.

Alla hjälps åt, de små barnen med. I Thailand kallar man det inte barnarbete utan att dela på hushållets sysslor, och jag är benägen att hålla med. INGET gnäll från barnens sida alls. ALLA barn hjälper till hemma så det är inget konstigt med detta.

Först sorterar de vuxna blommorna i olika kvaliteter, det kan vara storlek eller färg (gul nyans), sedan tar de yngre över och packar i påsar om 50 st. Påsarna får man sedan ca 10 kr st för. 10 kronor i Thailand är ca 50 baht och det kan man köpa ungefär lika mycket för som man kan köpa för 50 kronor i Sverige.

Blommorna hamnar sedan på oliika tempel, främst i huvudstaden Bangkok. Man använder dessa som utsmyckning i samband med högtider som firas där. Ofta går blommorna vidare till en mellanhand som gör olika blomsterkombinationer innan de säljs vidare.

1 kommentar:

Susanne sa...

Från det ena livet till det andra :)