söndag, maj 03, 2009

Svininfluensan 2009 vs. Spanska Sjukan 1918

50 miljoner människor, kanske uppåt 100 miljoner, strök med under spanska sjukan som härjade under första världskriget. Man kanske inte kan se detta som ett värsta scenario men det kan inte skada att ha ett sådant.

Om detta skulle upprepa sig skulle det betyda att strax under 1% (0.67%) av Sveriges befolkning skulle stryka med och många fler insjukna (9%). Lite underligt dock att de flesta av dem som strök med då var unga starka människor mellan 17-30? Hälften av alla inkallade insjuknade även om bara en bråkdel strök med.

På platser där man fick snabb och mest korrekt vård (regementen) var risken för att stryka med efter du insjuknat betydligt lägre. 1% mot 10% för alla andra. På militärsjukhusen botade man alltså effektivt den mest utsatta gruppen.

Att vi inte skulle hantera en Pandemi MYCKET bättre idag är ganska osannolikt. Även av dagens virus verkar inte alla som insjuknat dö av platt fall.

Ps. Under 1% som värsta scenario känns betryggande. Det känns inte som om man borde stressa över att man inte har något Tamiflue direkt...

Data hämtad från Herman Lindqvists krönika om spanska sjuka. Herman har aldrig fel :)

1 kommentar:

Irene sa...

Hysteri?
Det är vanlig infulensa, inget att ta notis. Tycker jag :-)