lördag, juni 23, 2007

Midsommarafton på Rotsunda Gård

Midsommarafton på Rotsunda Gård

Midsommarstången är ursprungligen en fallossymbol för fruktsamheten, och kom troligen till Sverige från Tyskland på 1300-talet eller 1400-talet. Den kallas även majstång, vilket kommer av det åldriga ordet 'maja' som betyder löva. Midsommar firas sedan urminnes tider. Ursprungligen var midsommarsolståndet på Norra halvklotet den första dagen på årets tredje kvartal, (i gamla tiders solkalendrar). Övriga högtidsdagar var nyåret vid vårdagjämningen, halvåret höstdagjämningen, det sista kvartalet midvintersolståndet och de däremellan liggande åttondelarna, (Mårtensgås osv).

Helt klart var Rotsunda Gård en annorlunda tillställning mot Hersby, som de annars brukar besöka. Hersby är mer tradition och historia, och det saknade jag. Detta var mer familjärt och inte alls lika mycket folk. Problemet med Hersby är ju att det oftast är knölfullt inte för att det på något vis är dåligt.

Allt som behövdes för ett gott firande fanns här (eller hemma i kylen). Inte så konstigt kanske att det var mer familjärt då det var arrangerat av en av de lokala förskolorna. Deras personal, och äkta hälft var lekledare och det kan nog bli riktigt bra med tiden. Vi får bara hoppas att de andra förskolorna i området sluter upp, och inte ställer sig på tvären. I vilket fall, det är farmor och plastfarmor som dansar med Emily och Josefine runt stången.

Efter firandet var det bara ett stenkast hem till min mor där vi skulle ha vårt privata firande. Vi 5, och mamma och pappa med sina respektive. Trevligt.

Nu är det dagen efter och vi skall gå för att äta resterna. Mums.

1 kommentar:

Lagers tabberas sa...

Nille Du har rätt - det var så knökfullt på Hersby att det knappt gick att få ner en filt att sitta på och så var det 20 minuter kö till spunnet socker. En djädrans massa spring runt oss var det också och folk som blev irriterade. Vi gjorde vad vi skulle och gick hem efter en eller två timmar och firade hemma med baby och småbarnen. Lugnt och skönt.