onsdag, augusti 23, 2006

Stackars fattiga Thailändare!

Nu för tiden skriver jag sällan om mina politiska åsikter om Thailand. Den största andledningen till detta är att det mer och mer framgår som ett meningslöst tidsfördriv. Och, att jag mår dåligt när jag tänker på det. Men varför trivs man så bra i Thailand kan man undra? Ja, det är tyvärr så enkelt som att sköt dig själv och skit i andra principen är fulländad. Slicka upp, sparka ner.

Som det mesta i Thailand är också detta område avsaknad av den typ av logik som vi västerlänningar är vana vid. Jag säjer inte att det inte finns logik här, bara det att vi inte förstår den så som den appliceras. För det första måste vi inse att Thailand är ett U land, och ett land där utvecklingen ligger 50-100 år efter vårt. Detta både på gott och ont. Tyvärr så är de oförmögna att lära av våra misstag och kommer därför gå ett värre öde till mötes, innan situationen blir bättre. Att förändra beteende mönster tar tid, eftersom detta nedärvs.

Förebilden för Thailändsk politik är den i USA. Och som i USA så är huvudintresset att tjäna pengar. Ja, de dribblar och fixar och försöker få det att se ut som om man vill folkets bästa. Men i det stora hela handla det om att komma åt de stora lukrativa statliga kontrakten som finansieras med skattemedel, samt svåger politik. Stackars lurade befolkningar. Jag skall inte fördjupa mig i några detaljer här men jag vill nämna några för mig enorma besvikelser:

1. Thailands premiär minister, Thaksin Shinawatra, var landets rikaste man redan när han tog över makten, och han är inte fattigare nu. Den senaste skandalen är en utförsäljning av aktier i hans familjeföretag, via offshore bolag. Thaksins spontana kommentar var att det är så det går till och att han gör som alla andra. Yep, vilken härlig förebild för ett så redan korrumperat land. Varför bygger man en hypermodern tunnelbana eller flygplats när skolsystemet är sönderfallet? Ett kort svar: allierade politiker var redan utlovade dessa projekt, eller delar av dem, INNAN de anslöt till partiet. På att förbättra utbildningssystem spenderar man pengar på att göra massan mer upplyst. På sikt är detta inget man eftersträvar i Thailand eftersom man ser det som en politisk hotbild. På denna punkt skiljer sig väll inte Thailand från vilket u-land som helst.

2. Bangkoks polis chefs son skjuter en annan polisman mitt mellan ögonen från nära håll. Detta på en fullsatt bar som har börjat tända upp belysningen inför stängning. Polis chefens son var ute privat. Polis mannen som dog var i tjänst. Gärningsmannen flydde platsen med hjälp av sina bröder och livvakter, och höll sig gömd i ett halvår. Meddelanden från familjen, och nära anhöriga, lät säja att han hade blivit utsatt för en konspiration, och att han inte var mördaren. Har du bott i Thailand tillräckligt länge så vet du att en människa av denna kaliber inte behöver fly, knappt ens om han är skyldig, eftersom han står över lagen. Mycket riktigt, fängelsevistelsen vart kort. Bevisningen var inte tillräcklig eftersom bilder från övervakningskameran inte var tydliga nog, och att vittnena inte var trovärdiga!? Det enda straff man märker är att fadern har varit tvungen att kliva tillbaka, även om han gjort flera försök att komma tillbaks, tyrann som han är. Detta kostade många gentjänster för familjen, och säkerligen massa pengar till den avlidne polismannens familj. Detta är tillräckligt med bevis för mig. (inte första gången dessa söner tabbat sig offentligt, och det var inte den sista heller)

Hey, tourist! Pay me, I smile you!

4 kommentarer:

Susanne sa...

Tyvärr så är de oförmögna att lära av våra misstag
och kommer därför gå ett värre öde till mötes, innan
situationen blir bättre.

Kan du utveckla lite?

Nille sa...

Nja, kanske lite hafigt skrivet. Jag menar nog det att det tas lite hänsyn i samhället att människor tar till sig , och bearbetar, information olika. Detta både på arbetsplatser, skolor och övriga samhället.

Anonym sa...

Kan fortfarande inte förstå att vi i väst världen tror sig att Thailand är ett U-land(idag!). Är sverige I-land?

Nille sa...

Du har bara varit i Thailand som turist eller? Delar av bangkok, och turist destinationerna kanske påminner mer om ett i-land men kommer du ut i småorterna påminner det mer om Bangladesh än Sverige. Om Sverige är ett i-land eller inte (det är ju inget u-land i alla fall) får någon annan svara på men det finns ett skyddsnät som är ganska unikt.