söndag, september 07, 2008

Idag tänkte jag att vi skulle plocka nypon

Tydligen behöver man inte rensa dem innan man torkar den. Skall man bara koka soppa på dem kan man torka dem hela. När det är dags att göra soppa kokar man dem och passerar i en sil. Fröna stannar snällt kvar i silen.Igen hänvisar jag till den eminenta sajten Alternativ för mer information. Ett forum med massor av aktiva medlemmar. Har du en fråga lär du snart få svar. Länk till nypondiskussionen här.

Man verkar dock vilja göra nyponpulver. Jag antar att det är för att spara utrymme och snabb tillagning. Detta lär ju kräva rensning av nyponen. Frågan är då - vad tänker man använda nyponpulvret till om inte till soppa?

Av nypon kan man tillreda te, marmelad, soppa, puré, vin, likör, sylt - och klipulver. Nypon är ett av våra allra C-vitamin- rikaste bär. Att nypon anses förebygga depressioner har med dess höga magnesiumhalt att göra. Mer fakta om nypon och andra bär och växter på Ortblomman.

2 kommentarer:

Lagers tabberas sa...

Visst katten - jag skulle ringa Dig idag. Har varit jättejäktig helg med infekterade ungar. Ringer i morgon måndag istället.

Anonym sa...

Nyponpulver kan lindra ledvärk. Kolla här; http://www.tahorseware.se/nypon-i-55.aspx

/Sanna