lördag, oktober 16, 2010

Skolarbete hemifrån

Vi har fortfarande inte hittat någon skola vi kan stoppa in barnen i tills terminsstarten i November men det skall nog ordna sig. Tills dess undervisar jag barnen på egen hand. Inte lätt när man inte alls har pedagogiken men det finns mycket information på nätet och vi har skolböcker med oss. Vi kör ca 3 timmar om dagen och fokuserar på basämnen som svenska, matematik och engelska. Vi blandar med bad och lek när det behövs och skoldagen brukar bli ca 6 timmar totalt.



Jag märker att det är en himla skillnad på aktivitet de första timmarna så det är då vi försöker få det bästa gjort. Fördelen är att jag kan använda just bad och lek som en muta för att få skolarbetet gjort :)

Förstår nu mer än väl att skolklasserna är alldeles för stora hemma. Varje barn behöver ju sin egen anpassning till skolarbetet men det blir ju omöjligt som det är idag.

Hur går det då?

Vi gör stora framsteg, speciellt i matematik som är lite av mitt favoritämne :) Emily har haft lite segt med läsningen och den tränar vi mycket nu och oj vad det gått framåt på så kort tid. Vi lägger ca 1 timme varje dag på just detta. Får nästan lite ångest för att man inte "hunnit" med så mycket tidigare, men jobbet och livet har verkligen sugit musten ur mig. Man gör det men inte med hjärtat som nu. Tempot i Sverige är sjukt, säger inte nödvändigtvis effektivt, men sjukt. Man är slut när man kommer hem helt enkelt men fattar inte varför.

Sebastian glider med på ett bananskal. Oj vad mycket tidigare han är med allt än tjejerna. Emily fick verkligen inget gratis i vår familj. Samma med Josefine som för Sebastian egentligen. Allt hon gör i skolan har hon hört Emily göra tidigare - det kommer inte som någon överraskning.

Önskar vi i väst kunde kliva tillbaks ett par steg och fokusera på vad som är viktigt och inte bara det materiella. (Nu är det dock vi som är arbetsmyrorna i samhället och utan oss stannar Sverige så det kommer inte hända. Du kan läsa mer om det i det jag skrev om tidigare: ekorrhjulet vi sitter fast i). Annars fantastiskt om man kunde vara hemma och undervisa sina barn på heltid, eller bara spendera mer kvalitetstid med dem. VILKET meningsfullt jobb det vore! Jakten på jämställdhet har dock raderat ut möjligheterna att göra så. Alla skall jobba och producera - det är bakplanen.

Ps. Är det någon sam har tips på bra länkar när det gäller hemundervisning skulle det uppskattas. Jag söker även bra Flashcards som jag kan skriva ut själv.

3 kommentarer:

Michael sa...

Tjena,

Om det ar flashcard for engelska sa finns det en del pa en sida som heter MES-English...
http://www.mes-english.com/flashcards.php

Vissa battre an andra....
michael

Michael sa...

Glomde den har sidan....har kan du hitta mangder av engelska och matte worksheets. Finns for de flesta aldrar. Hoppas du hittar nagot som funkar.

http://www.superteacherworksheets.com/

Nille sa...

Tack Michael!