måndag, januari 14, 2008

Snabba Cash!

Jag lyssnade färdigt på Snabba Cash, av Jens Lapidus, under dagens gymrunda. Perfekt med bra böcker när man gör långa monotona träningspass på halvfart. Den vart bättre och bättre desto längre jag kom. En bra spännande bok jag kan rekommendera. Kanske något överreklamerad. Nästa ljudbok jag skall hugg in i, för tredje gången, är Jan Guillous Tjuvarnas Marknad. Har en känsla av att dessa böcker har gemensamma nämnare. De versioner jag laddat hem tidigare har hackat sönder historian.

Boken Svensk Maffia spar jag till USA resan i slutet av månaden.

Snabba cash : "Jorge panikade. Sparkade allt vad han kunde mot kuken på polisen. Mannen vrålade. Jorge hade bara en sak i huvudet: kokset i bagageluckan. Greppade handtaget på luckan. Öppnade den. Slet upp NK-påsen. Polismannen slängde sig mot Jorge. Jorge höll sig fri. Polisen slet upp ett vapen. Skrek något. Jorge sprang. Mannen efter var snabb. Jorge var snabbare. Tacka Gud för tiden på Österåker och den träning han fått på sistone."

Snabba cash är en spänningsroman för 2000-talet, en skildring av samhällets mörka sida där känslokalla psykopater som saknar spärrar styr. Med ett rättframt språk och imponerande berättardriv skildrar Jens Lapidus brottets obönhörliga logik mitt ibland oss. På Stureplan, i Sollentuna, i villaförorterna. Det är en bild av Sverige som anas i medierna, men som vi inte riktigt vill kännas vid.
JW är stureplanskillen som säljer kokain på de hetaste inneställena. Överklasskillarna han hänger med anar inte att han är en uppkomling som ljuger om sin bakgrund. Han vill vara som dom.
Jorge är latinon som kan allt om koks och som går i land med en osannolikt tjusig rymning från Österåkeranstalten. Väl ute planerar han en grym hämnd mot dem som satte dit honom, juggemaffian med Radovan i spetsen.
Mrado är underhuggare till Radovan. Tidigare var han en av krigsförbrytaren Arkans fruktade pojkar. Det enda han kan: att tortera och plåga utan hänsyn.
Dessa tre mäns vägar korsas på ett ödesdigert sätt som bara kan sluta i en kamp om liv och död. Vägen dit går genom de finaste salongerna på Östermalm, genom fängelser och de tyngsta kriminella gängen, genom skitiga förortsbordeller där flickor hålls fångna, ja, kort sagt, genom ett helvete. Och varför? För snabba cash!

2 kommentarer:

Fotavtryck i Asien sa...

Har prövat o prövat med ljudböcker men det är inte min gebit...inte ens madame terror kunde jag lyssna på. Böcker måste jag läsa..

Coolt att du kan träna till litteratur..

Anonym sa...

Visst är det bra!!

Tyvärr funkade inte heller denna version av tjuvarnas marknad.. Idag gick passet lite långsammare, MEN troligtsvis effektivare.

Allt har sitt prís.. /Nille