tisdag, maj 22, 2007

Svenska folksjukdomar

Ett par åkommor vi redan börjat bekanta oss med är rinnande näsor och torra läppar. Lypsyl och näsduk heter botet eftersom åkomman verkar kronisk för årstiden.

Jag har också ganska känsliga ögon och får lätt spänningar i dem. Jag oroar mig ganska mycket för detta. I Thailand känner jag ALDRIG av det, i Sverige ofta. Måste vara fukten. Vissa ögondroppar har fungerat bra så jag får testa vidare.

På senare år har jag fått problem med något eksemliknande på delar av händer. Läkaren i Bangkok sa att det troligtvis var tryckskador från gymmet, en annan att jag skulle smörja in mig med mjukgörande 100 ggr om dagen. I vilket fall, det blir INTE bättre i Sverige. Nu gäller det att smörja in sig ofta. Faktum var att efter en månad i Sverige förra gången var det borta, hoppas det händer igen.

En annan lustig sak är detta med vätska och uttorkning. Jag blir mer törstig i Sverige än i Thailand. Jag undrar nu om huden tar upp fukt? Vilket skulle vara den enda rimliga förklaring till denna erfarenhet. Kan lägga till att jag svettas VÄLLDIGT sparsamt även i hög värme.

Jäklar vad tyst det är. Mediterar man i Sverige lär man bli tokig. Det skall däremot bli skönt att snöra på sig löparskorna igen. Kanske man kan börja lira med Sollentunas veteranlag, det vore kul. Flera av killarna från min mer aktiva tid lirar tydligen där idag. Kallt, grus, och stela ben lockar inte.

7 kommentarer:

Linda sa...

Har haft liknande upplevelser när jag bytt ett klimat mot ett annat. Under en av mina långresor i Thailand mådde hud och hår toppen och blev katastrof när jag kom hem. Nästa gång jag reste i Sydostasien var det nästan tvärtom. Det är underligt...

Lagers tabberas sa...

Hörredu, jag tror att det är pollen - det ä'r allergi helt enkelt. Har hört om många som varit borta länge och thailändare som kommit till Sverige har blivit väldigt pollenkänsliga med rinnande ögon och näsor som följd. De två senaste åren har varit rent djävliga pollenexplosioner så till och med jag som aldrig känt av allergi tidigare tvingats ta allergimedicin. Barnen klarar sig dock men Rodjana har det djäkligt besvärligt.
Jag har samlat på öknar där luftfuktigheten är lika med noll - i Negevöknen (Israel) drack vi sex liter vatten om dagen och var ändå uttorkade.

Anonym sa...

Håller med om pollen, frugan får åka in och ta sprutor mot eländet.

niklas sa...

Jag har stora problem med hösnuva men fick förra året Clarinase (den starkare varianten) som i Thailand endast kan skrivas ut av läkare. Jag gick till allergiavdelningen på Bumrungrad. Förra sommaren åt jag en tablett om dagen och hade nästa inga problem alls. Det kan också vara värt att nämnas att jag innan dess köpt Clarityn osv på Apoketet och det har i princip inte hjälpt alls.

Prova och köp något på Apoketet först och se om det hjälper, annars kanske det är värt att gå till en läkare (om det nu inte är någon typ av förkylning)

Blir du torr i ögonen när du har på dig glasögon, eller bara när du har linser?

Maleé sa...

Eksem blir i stort sett alltid sämre i Sverige pga torr luft.

Gå till din hälsocentral och de skickar dig vidare till hudspecialist som testar vad ditt eksem kommer av. Sen kan de ge salva som hjälper.

Tills dess, på apoteket finns bra (men dyra) hudkrämer för eksemdrabbade.

Nille sa...

Lagers: Ok, då kan teroin om att ta in fukt via huden stämma mao. Jag fick tips av min vän (närings/kost expert) om att fylla på mineral reserverna (magnesium framför allt) via badsalt istället för kost, eftersom det är så svårt att få i sig tillräckligt. Efter det började jag fundera på detta med upptagningen genom huden. Troligtsvis skulle jag vänt mig till Wikipediea direkt :)

Alla: Jo, pollen hade jag inte tänkt på, skall ha det i tanken om det inte blir bättring. Just nu är det bara frugan som är lite småsnuvig, imorgon kanske alla igen...

Anonym sa...

I ett torrt klimat så andas man in väldigt lite fukt !
Men man fortsätter att andas ut fuktig luft.