lördag, december 08, 2007

Det är en myt att man jobbar hårdare i Sverige än i Thailand

Funderar mycket på varför 3 veckors semester i Thailand kändes helt ok men skulle vara nära på oacceptabelt i Sverige. Vad fasen beror det på? Man jobbar varken hårdare eller mer i Sverige, varför skulle man då behöva semestern mer?

Kanske att ta alla veckorna i rad snarare är negativt en positivt. Skulle inte massor av långhelger i så fall vara bättre? För något så slapp vi ju vänta, men å andra sidan kunde vi ju inte åka så långt på den semestern som vi knipit åt hela året för.

Jag kommer tillbaka till det om och om igen.

Det är inte jobbet utan det är vad vi gör av fritiden.

Allt är så svårt här.

Man planerar ihjäl sig. Tittar över staketet. Bygger fasader.

… och glider ifrån vad som är, eller åtminstone borde vara meningen med livet, alltså familjen, vänner, och fritiden.

Tack och lov finns det undantag.

Jag har skrivit det förut och jag skriver det igen. Jag tror det gäller att leva livet här och nu. Antingen är det lättare att göra det i Thailand eller så är det en annan typ av människor som bor och hamnar där. Vad jag vill säga är att jag upplever det som om svenskar i Sverige mest går och väntar på något slags magiskt break. Man låser in sig i sina kokonger och barrikerar grindarna. Och väntar. Vad faan väntar man på?

Här och nu känns bortglömt.

3 kommentarer:

Niklas sa...

Intressant iaktagelse. Jag håller fullständigt med dig att det gäller att leva här och nu. Finns inget att vänta på.

De som i vår generation går och väntar på en statlig + kanske en liten privat pension runt 65 är helt ute och cyklar. Vi kommer leva i snitt 5 - 10 år längre än våra föräldrars generation.

Det gäller att leva nu och skapa finansiella förutsättningar för att kunna ha ett roligt liv, vilket måste innebära ett roligt jobb (alternativt ett jobb som inte tar för mycket tid) i många många år framöver. Vi måste inse att vi måste ha en sysselsättning och liv som vi tycker om eftersom vi kommer att behöva göra något som stödjer ekonomin långt efter det vi fyller 60.

Anonym sa...

Håller med dig 100%!

Man får räkna med att jobba länge om det skall bli något över. Det gäller alltså att ha mer roligt, och snarare jobba mindre än att skatta bort en bra lön.

Våra föräldrar (40 talisterna) har ju snuvvat sina avkommor på godiset.

Viol sa...

Man kan absolut leva ett rikt liv billigt. Det gäller bara att vara finurlig. Man lär sig vad som är billigt. Det enklaste är när folk runtomkring en har samma ekonomi. Det viktigaste är ändå människorna kring en.