onsdag, maj 02, 2007

Emily först och sedan Josefine

På något vis känns det bra att Emily och Josefine kom just i den ordningen de gjorde.

Emily har det mycket lättare i skolan och det hade nog varit jobbigt att ha haft henne flåsandes i nacken (som en lillasyster), än tvärtom som det nu är. Jag har läst (och tror på) att i syskonskaran känner man inte alls samma hot från syskonen av det andra könet, så vad Sebastian har för sig där bakom det skall hon alltså kunna hantera mycket bättre. Samtidigt tror jag Josefine, mer än Emily, behöver en nära förebildatt se upp till, även om båda har gott att lära från varandra.

Min uppfattning är att många Thailändare uppfattar Josefine som ouppfostrad. Hon är bångstyrig och gör inte vad folk säger åt henne. Hon är också hemskt envis när hon väl fått för sig något, hyss eller annat. Jag tror det finns massor av Thailänska svar på Josefine men att Thailändska föräldrar förtrycker dessa beteenden. Det är ju här så viktigt att vara som alla andra. Glada och artiga på utsidan, och sig själva långt inne i själen enbart. Det konstiga är att efter en tid så verkar Thailändare (som lärare och andra som tvingas träffa Josefine ofta) lära sig att tycka om henne, och hennes olikheter?

Emily är annorlunda, hon fogar sig i ledet. Hon föredrar att veta vad som gäller, och att följa de reglerna. I Thailand är detta ett önskat beteende. Inte någon nackdel i Sverige heller. Massor av svenskar är på detta vis, men i Thailand saknar man nog lite mer den bångstyrige typen av medborgare, den som inte fogar sig utan vidare. De som vi har så gott om i Sverige.

Sebastian är lite knepigare att klura ut. Visst, han både liknar och påminner mer om Emily, men han verkar växa upp i sin egen värld, bli ytterligare en karaktär.

I vilket fall, det finns en tydlig skillnad mellan Emily och Sebastian, mot Josefine, och det är språket. Josefine har varit ganska sen med alla hennes modersmål. De andra 2 har haft ganska lätt för sig, och gjort mycket av det lilla de fått (svenskan). Josefine brås nog på mig här också. På detta verkar hon vara en drömmare och ganska impulsiv. Hmm. Vart kommer denna gen från?

Eller?

Kanske det är så enkelt som att det är ordningen i syskonskaran som skapar individen...

1 kommentar:

Admin sa...

Jag tror ordningen man föds i har stor del i hur man blir, säger en bångstyrig lillasyster ;-)