måndag, september 17, 2007

Crohns sjukdom

Min syster lider av en sjukdom som heter Chrons sjukdom. En sådan där sjukdom som man har men som kanske inte alltid syns utåt. Den slår till i perioder, för min syster ca 2 ggr om året. Den smittar av sig och inflammerar närområde. Smärtan kan vara enorm. Och den håller i sig länge. Sjukdomen karaktär är av det slag att man inte gärna äter smärtstillande utan inväntar ett eventuellt tillfriskande. Idag var jag med henne till akuten (på hennes lunchrast!!) för en kortisonspruta och så har det tydligen slutat de senaste gångerna. 3 veckor tog det att ta sig dit denna gång. Utifrån sett tycker jag smärtan påminner om tandvärk.

Vart vill jag komma med detta då. Dels vill jag förmedla ny kunskap dels vill jag lägga fokus på detta redan nu. Till hennes födelsedag ordnade jag, via min gode vän trollkarlen från Göteborg, med en håranalys. Länk till Nutri-Tech här. Vi var tvungna att vänta och låta lite fräscht hår växa ut eftersom det nyligen var färgat. Färg innehåller ju tungmetaller och vi ville få ett så rättvisande prov som möjligt. Av samma anledning använde vi en sax av kirurgstål och inte av plåt eller plast. De är känslig apparatur nu för tiden. De mäter mikroskopiska nivåer.

Nu har vi äntligen tagit provet och skickat det för analys. Man vet att låga nivåer av selen är vanligt bland ungefär 40% av de som drabbats av denna sjukdom. Selen ökar kroppens formation av antikroppar och kan därför rubba personens immunförsvar. Man har noterat förbättrat tillstånd vid selen terapi. Selen påträffas vanligtvis i livsmedel som öljäst, kelp, vitlök, ägg, svamp, råris och fullkornsprodukter. Jag vet inte om man skall hoppas på låga selen nivåer men onekligen känns det så.

Crohns sjukdom är en inflammatorisk sjukdom som kan drabba mag-tarmkanalen vart som. Den räknas till gruppen inflammatorisk. Slutet av tunntarmen och delar av hela tjocktarmen är oftast drabbad. Inflammationen sträcker sig över samtliga tarmvägglager. Buksmärta, viktminskning och diarré är vanligt. Oftast är bara delar av tarmen drabbad med tydliga gränser mellan friska och sjuka regioner. Crohns sjukdom kan vara kopplad till ledinflammation och ögoninflammation. Min syster har stora problem med höftleden, om jag fått det rätt.

Sjukdomen är kronisk och går i skov (perioder). Sjukdomens orsak är okänd och misstänks vara orsak av dels miljöfaktorer och ett medfödd genetisk känslighet där syskon ligger mest i riskzonen. Normalt visar sig sjukdomen vid mellan 15 och 30 års ålder och den är lika vanlig bland båda könen. Smärtan i tarmarna påminner om kramper. Det finns ett fåtal fall då personer blivit friska.

Japanska forskare har visat på att de som drabbats ofta tiden för diagnos hade ett högre än normalt intag av socker, fett, fisk, och skaldjur. Detta komplimenteras av en Israelisk studie som visar på samma sak men i kombination med minskade intag av vatten, frukt, magnesium, potasium och vitamin C.

Frågan är nu vad en eventuell diet kan göra för min systers hälsa men kostråd och rekommendationer kommer ges. Jag tror benhårt på att vi blir vad vi äter och hoppas innerligen att det kan fungera här med. Framför allt är jag nyfiken på resultatet av analysen, om det finns några avvikelser utöver det normala.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns massor av teorier om vad som orsakar Crohn och det finns även de som menar att Crohn egentligen är ett täcknamn för 400 sjukdomar.
Ex finns korrelation med att föräldrarna rökte på en när man var liten, vårt intag av raffinerade råvaror (vitt socker, vitt mjöl, tillsatser, jäst osv) och det finns sannolikt en mkt stark psykosomatisk komponent. Det finns även forskning som visar på att Crohn kan bero på bakterien MAP (Mycobacterium Avium subspecis Paratuberculosis) som kor kan ha i Johnne's sjukdom. De botas med probiotika, vilket jag tycker har hjälpt mig mkt.

Här en intressant "bok" av en tjej som ätit sig från sin ulcerös colit (syskonsjukdom).
http://www.lagerhorn.com/pdf/uc_bok_annika_lagerhorn.pdf

En annan medicin jag själv har god erfarenhet av är Salovum som skrivs ut av dietist och subventioneras av de flesta landsting (tyvärr inte Stockholm). Hoppas din syster mår bättre nu!

Jag skippade mjölk och blev väldigt mkt bättre. Kanske ökade mjölken MAP-infektionen när jag drack den? Homeopati (men gå till en seriös sådan i såfall) har också hjälpt liksom akupunktur.

Nille sa...

Tack så mycket för ditt svar, jag skall vidarebefordra det till min syster. Nu har hon dock varit "frisk" nästan sedan jag skrev detta - peppar peppar. Hon går på någon form av medicinerig som jag inte minns namnet på. Om någon är nyfiken är det bara att hojta till!