onsdag, september 19, 2007

Nu blir det lågkonjunktur - så packa för en lång vinter!

Försök att manövrera en ålandsbåt utan körkort. Du får börja svänga en stund innan kurvan och då är att köra båt lättare än att styra över ekonomin.

Tror inte räntesänkningarna från den Amerikanska centralbanken gör någon större skillnad på det ekonomiska klimat som råder. Begränsad konstgjord andning ungefär. Det handlar nu om att köpa tid för kapitalet att hinna kliva ur de mest riskfyllda positionerna. Samtidigt har vi läst om de osäkrade bolånen i USA. Bostadspriserna i Sverige har vi pratat om länge. Markanden har drivits av låga räntor, så är det ju. Man lägger en stor del av sin lön på bostaden och det råder inget tvivel om att depengarna har räckt till mer. För min del bekräftar detta att allt är bortom kontroll. Bubblor eller inte bubblor nu spricker dem.

Jag hoppas du har marginal.

Räntorna måste ju upp, och det kommer att kosta! Du kommer få betala.

Folk och företag investerar och konsumerar som om de vore tokiga. Betalar vad det står på lappen. Bryr sig inte om att leta bättre priser. Helt plötsligt är dubbla priset motiverat av en 10% kvalitetsökning. Torp i Thailand för en miljon. Tjena. Klart man höjer priserna så gott man kan. Inflation bekämpas med räntehöjningar. Som man bäddar får man ligga.

Vi måste vara smartare med våra pengar. Våra pengar skall jobba för oss, inte vi för andras.

Vi kommer aldrig lära oss!

Klarar vi inte av att landa på egen hand kommer vi få hjälp - hjälpen är på väg.

Detta är inte enbart av ondo, svackan behöver inte bli djup. Bra företag kommer fortsätta att rekrytera. Uppblåsta IT företag kommer sänka sina visioner och sälja sig billigare. Kunskap blir billigare och mer tillgängligt. Själv ser jag otroliga möjligheter i detta. Historiskt sätt kostar marknadsandelar mindre i lågkonjunkturer. Kan man öka hastigheten till halverade kostnader har man mycket att vinna. Lösningen heter outsourcing. Inget nytt ord men långtifrån i var mans mun.

Vanliga företag kommer börja outsourca på egen hand, inte via så kallade outsourcing experter. Jag tror Indien har gjort sitt. Priserna måste ner och avståndet mellan de som faktiskt jobbar och de som medlar måste minska. Det är för stora pengar i rulle, det är sjukt. Vi blir fartblinda.

Har just nu en riktigt dålig erfarenhet av ett företag som lovade guld och gröna skogar men levererar sopor. Dubbla kostnader när det skall följas upp och jagas. Snacka går ju men att snacka så det går det är en annan femma. Jag är denna leverantörs värsta mardröm. Jag har ju suttit på deras sida jag har kompetensen de säljer. Man köper tjänster dyrt för att få det bästa inte för att låta någon annan anställa och lägga på 5 ggr pengarna. Nej, det skall outsourcas smart. Man skall köpa bättre än vad man kan på egen hand, framför allt billigare.

Nu är det Bangkok som gäller. Bangkok är perfekt. Det finns en mycket kompetent koloni av blandade nationaliteter som tycker att hälften av det vi tjänar i Sverige är riktigt bra. Framtiden. Dessa människor i kombination med billig arbetskraft. Ett lyft för alla. Kunskap till Thailand. Resurser för oss andra.

Återstår att se om chefen tycker som jag men visst låter det som en dröm, för oss båda.

1 kommentar:

pappa sa...

Fungerar det inte med en filial i Bangkok
så kan du ju bli ekonomi journalist.