lördag, september 22, 2007

Tjäna pengar på ditt hus - nu eller aldrig

Jag skrev om fastighetsbubblan häromdagen. Idag fick jag en länk till en ganska intressant graf. Det pratas mycket om att husköp ALLTID är en bra affär, åtminstone på sikt. Värdeökningen bör väl vara högre än bankräntan för att detta skall vara sant. Sedan får man inte glömma bort underhållskostander. I vilket fall, enligt denna graf skall man inte vara så säker på att ett husköp idag kan bli en bra affär alls, åtminstone inte under vår livstid.

Däremot, om man inte är kär i sitt hus kan man nog tjäna pengar på det idag. Sälj nu och köp tillbaks för halva priset om 3 år. Frågan är förstås vart man skall bo till dess förstås. Kanske mindre? Kanske längre bort? Kanske det kan vara värt ett par hundra tusen som klirrar i kassan om ett par år.

Ett tips på vad man investerar i för att profilera på en eventuell nedgång vore av intresse. Om (när) det kraschar, går räntorna ner eller upp då? Räntebärande papper blir ju mera värda om räntorna går ned, och vice versa. I princip betalar man ett nutidspris för att få tillbaks en specifik summa efter en specifik tid. Men som sagt var, vart går räntorna, vad vill staten?

Här kommer grafen (klicka på bilden för en förstoring), och vill du läsa mer har du länken till mannens blogg här!

3 kommentarer:

niklas sa...

Jätteintressant, det här är precis vad Svenskar inte gillar att höra och tyvärr gör många som strutsen vad gäller det här ämnet.

Anonym sa...

"Värdeökningen bör väl vara högre än bankräntan för att detta skall vara sant."

Det stämmer ju inte riktigt för någonstans ska du ju bo också. Så värdeökningen bör vara högre än eventuell ökad boendekostnad jämfört med alternativt boende. Om det inte är dyrare att äga än att hyra (vilket det ofta inte är beroende på område, räntor m.m.) så räcker det ju med att värdeökningen är större än inflationen.

En liten parantes bara!

Nille sa...

Anonym, har du ett namn?

Du läser vad du vill verkar det som. Missade du "- Frågan är förstås vart man skall bo till dess förstås. Kanske mindre? Kanske längre bort? Kanske det kan vara värt ett par hundra tusen som klirrar i kassan om ett par år."

Menar du att det är en bra investering att handla nu, varför?

De var just värdeökningen vi spekulerade i, att den kanske inte kommer fortsätta, utan vända