tisdag, juni 05, 2007

Svenska flaggans dag – Sveriges Nationaldag 6 Juni

I morgon firar vi alltså Sveriges nationaldag. Det sker inte bara i Sverige utan på massor av andra platser i världen där det finns svenskar. Alla svenskar firar inte i morgon utan vissa väljer att vänta tills helgen. Så brukade det vara i Bangkok, man ville helt enkelt att dagen skulle bli en bättre och mer effektiv nätverkardag. Norge och 17 maj, nä skulle inte tro det.

Jag skulle tro de flesta kan flexa med sin arbetstid, och om inte, skulle kunna sluta upp mot sena eftermiddagen utan några tårar fällda.

Vi skall i alla falla fira den med ett grillparty hemma hos min syster. Vi får hoppas vädret håller i sig. I morgon spelar Sverige mot Island, så det kommer definitivt bli en intressant dag.

Svenska flaggans dag, den 6 juni, är allmän flaggdag och har firats som sådan sedan 1916. Dagen blev Sveriges nationaldag 1983 och är sedan 2005 en arbetsfri helgdag. (I stället togs annandag pingsts helgdagsstatus bort.)

Datumet har sitt ursprung i att Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523 samt att 1809 års regeringsform skrevs under samma datum.

Kring sekelskiftet 1900 genomsyrades samhället av nationalistiska strömningar och man började diskutera lämpligt datum för en svensk nationaldag. Aktuella förslag var den 6 juni, midsommarafton, Gustav II Adolfs eller Karl XII:s dödsdag.

Så var det med det. Hurvida Bangkok firar den som nätverkardag fram mot helgen eller som nationaldag i morgon, det får någon annan svara på.

Inga kommentarer: