fredag, juni 08, 2007

Sveriges sol vs. Thailands sol

Inte mycket att orda mot. Sveriges sol bränner så in i skogen. Eftersom det är ganska torr luft här blir det en annorlunda hetta mot den i Thailand. Det behövs inte lika mycket för att bli på gränsen till olidligt, och där är vi snart tycker jag. Tur är det att temperaturen växlar mer mellan dag och natt än i Thailand. Kvällarna är sköööööna. Personligen tycker jag det är en värre hetta här men det är nog en vanesak. Pratade med en bekant nyligen som menade att Bangkok påminde mer om ett växthus de gånger han hade varit på besök. Visst men….

Jag antar att den fuktiga luften i kombination med vind, kyler. Som Lager påpekade i ett tidigare inlägg, fukten andas vi också in och kompenserar för vätskeförlust. Fukt är bra, men gud så klibbigt det blir.

Ingen tvekan dock om att man nästan blir lika snabbt brun i solen i den svenska sommarsolen som i den thailändska genomsnittssolen. Det ser jag ju åtminstone på mina solstrålesvampar som får skarpa markeringar och mörkt skinn på nolltid. Så även idag.

Själv håller jag mig i skuggan så mycket jag kan. Synd att det är solläge på balkongen. Eftersom solen alltid ligger i låg vinkel får man den ju alltid rakt i ögonen, istället för på jässan där håret skyddar. I Sverige behöver man solglasögon mer.

I avsaknad av aircon börjar sova bli en utmaning. Inte förrän framåt 05.00 börjar det bli svalt och skönt. Betänk då att värmen kommer tillbaks innan 08.00. Lägg på det att det redan känns som om det är ljust dygnet runt. Dags att ta ur filten ur påslakanet tror jag minsann. Tur att man numer är van att sova med bara lakan eller även helt utan. Minns det var en plåga de första åren i Thailand, att vänja av sig med tjockt mysigt täcke.

Det är visserligen tyst, men inte knäpptyst. Sebastian vaknar fortfarande på natten. I vilket fall, jag sover bättre här i Sverige. Vi sover alla bättre här i Sverige.

Glad sommar. Glöm inte att smörja in era barn, och även er själva.

6 kommentarer:

farmor sa...

Det går att byta till Skinnaråsvägen, jag sknar kvälls-solen

Guava sa...

Känns betryggande att det är varmt.
Hoppas det håller i sig.

Om tre veckor landar jag.

Anonym sa...

Vi har olika klimatsoner i Sverige. Allt kretsar inte runt solna.

niklas sa...

Inga skogsbränder i sikte?

Nille sa...

Vem vet, snart är det torrt som fnöske över allt. Börjar det brinna kan det nog inte sluta. Jösses vad varmt det var även idag. Kvällarna är fantastiska.

Håkan sa...

Här på berget bredvid vårt hus brann det som tusan idag, lite otäckt:

http://www.aftonbladet.se/vss/stockholm/story/0,2789,1090699,00.html