lördag, oktober 14, 2006

Barnen gillar läskiga saker

Ja, så var det här med mig och barnuppfostran. Jag skyller på frugan igen förstås, det är enklast.

Barnen sveper mest allt som visas på tv (när den är på) och deras favoriter är läskiga filmer. Jag är egentligen en motståndare till detta men jag kunde inte tillräckligt bra motivera detta inför min fru. Min trevare var: - Hemma på min gata i stan, där bord det en fru, och HON säjer att ...

Som du säkert redan gissat så är det här inga konstigheter i Thailand. Man tänker överlag inte mycket längre än näsan räcker (och den är ju ofta ganska kort) och att övertyga dem om hur detta påverkar någon 15 år framöver känns hopplöst. Samtidigt vet jag ju inte hur stor inverkan det egentligen har. Som med allt annat tror jag det beror mycket på vem man är och miljön man växer upp i, hur pass man skall fara illa av detta. Med det skall jag säja, att jag tycker man skall undvika läskiga filmer så länge det går.

Faktiskt, jag tycker man skall undvika tv över huvudtaget så mycket det går, och istället göra saker tillsammans.

Josefine och Emily tar in dessa filmer helt olika sätt, och har alltid gjort. Man kan säja att Josefine påminner om mig när jag var liten, när man smög in bakom soffan och smygtittade på ”Skräcken i Svarta Lagunen”, och var livrädd hela tiden, men varken kunde eller ville slita sig. Emily däremot, hon verkar ta det med ro. Hon kan tom. skratta när det är alldeles för löjligt dåligt ibland. Bilderna är från när vi tittade på ”The Ring Two” igår, kanske för 6:e gången, och som även jag kan få lite gåshud av. Inte ens Emily skrattade.

I Sverige är det ju massor av filmer som är barnförbjudna upp till 15 år. Säkert välment, men jösses! Här sitter vi hemma och öglar genom kvällens filmer, och utesluter vissa pga. att våra barn inte fyllt 15 ännu. Jag är säker på att många låter storebror avgöra vad som är acceptabelt för våra barn. Hur många sådan här småregler finns det inte i det svenska samhället egentligen?

Jag försöker inte rättfärdiga mitt eget beteende, men ge mig gärna lite mer kött på benen så jag kan ta diskussionen vidare.

Exempel 2: Att man inte får köra bil efter en öl, eller två, är ju för att tillräckligt många inte kan sluta dricka när de väl börjat. Även om de flesta klarar det vet man vet ju inte vem som initialt faller ur ramen. Det är tillräckligt att titta på svenskar boende eller turistande i Thailand för att se att man lämnar en hel del bakom sig när man åker bort. Hur många tar med sig barnstolen tex.? Jag menar, är det någon vecka på året den behövs så är det på semesterveckan utomlands.

Vi är alltså rädda för att åka dit, bli uthängda, och det är därför vi följer alla dess idiotiska regler satta med byråkratiska medel.

I Thailand så matas man med otäck information från barnsben. Absolut ingen censurering i denna genre. Det finns massor av tidningar som bara publicerar detaljerade bilder från olyckor. Nyhetskanalerna från tv döljer inte mycket de heller. Det kan ju såklart finnas ett samband mellan detta och folkets låga empati för andras olyckor, tragedier och misär. Men vad vet jag.

Skräcken i svarta lagunen förföljde mig långt upp i tonåren och det var inte förrän när jag vid vuxen ålder såg den igen, som jag kunde lämna den bakom. Bilderna sitter dock fortfarande på näthinnan. Ett ganska kul minne trots allt.

Andra bloggar om: , , ,

7 kommentarer:

pappa sa...

Har du glömt motorsågsmassakern, när du på natten släpade in madrassen
i vårt lilla sovrum, vad jag minns så hade du sett den hos någon kompis,
vi hade aldrig låtit dig se den här hemma.

Du tyckte nog att du var för gammal för att krypa upp i vår trygga säng,
men du var liten och rädd.

Du kanske skulle se den igen, så kanske du kan lämna den bakom dig.

Nille sa...

Nu när du säjer det så... Den var ganska läskig oxå.

Jag måste vart 12-13 när jag såg den...

I vilket fall, den spökade sedan inte så mycket mer..

Anonym sa...

Måste bara säga att det här fenomenet med bloggar visar verkligen upp snittsvensken!
Blir bara så jävla trött när jag fastnar på sån här skit när jag egentligen sitter på nätet och googlar efter bilder från "the ring"...

Såna som du måste ju tyvärr få ha en åsikt, men man kanske borde stifta nya lagar om rätten att skaffa barn. Du snackar bara massa skit, och säger sen i slutet att det inte var förrän du såg den där gamla skitfilmen i vuxen ålder som du kunde lägga den bakom dig. Fundera då lite på hur många såna filmer dina barn kommer gå igenom innan dom blir vuxna och tillräckligt stora för att kunna se dom utan att få mardrömmar.

Och att vi i Sverige inte får dricka mer än två öl och köra bil, för att vissa sen inte vet när gränsen är nådd? Var fan hittade du det när du läste lagboken? Har inte gränsen satts efter när man anser att alkoholen börjar påverka ens köregenskaper?

Måste gå och lägga mig, annars hade jag kunnat sitta här hela natten och bara berätta hur jävla dum du e...Idiot!

-Carl

Nille sa...

Genomsnittsvensk? Du pratar om vad genomsnitts svensken tycker snarare, eller?

Kanske jag skulle skrivit mellan raderna eftersom du inte läser budskapet.

Jag och min fru kommer inte överens om vad barnen skall titta på. Barn idag är inte lika lättskrämda. Mina barn drömmer sällan mardrömmar.

Alkohol. Visst klarar vi alkohol olika bra. Det roliga är att när svensken åker på semester och får chansen att avgöra själv om han skall dricka och köra, så gör han just det.

Anonyma inlägg av den här karaktären irriterar mig något fruktansvärt. Så mycket folk som går runt och gnäller på andra i det tysta.

När jag bodde i Thailand brydde jag mig inte så mycket om vad dessa människor spydde ur sig men när jag bor i Sverige blir det mer påtagligt.

Jag har ytterst svårt för människor som lever efter instruktionsboken och förväntas bli erkända som goda människor enkom av den anledningen.

Jag längtar bort...

Ps. Gå nu tillbaks till ditt tråkiga liv. Slå på en rulle och dröm dig bort. Kommentera inte mer här utan att lämna ditt namn.

Anonym sa...

Ojojojojoj....
Tur att inte jag är lärare, du elev och jag sitter här för att bedöma en uppsats... Stavning ok, men när det kommer till språkbruk, konsekvens m.m så blir det inga stjärnor i boken hahaha...
Kul att jag lyckasdes reta upp dig lite iallafall för jag blev så jävla trött när jag läste din mediokra blogg!

Jag har aldrig hört uttrycket "skriva mellen raderna" men eftersom jag förstår att du menar att jag inte "läser mellan raderna" så ok, men jag kan ju ha fel...

Du menar att du och din fru inte kan komma överens om vilka filmer dina barn skall se!? Du säger i din text att du inte tycker att man skall se för mycket på tv, utan att man istället skall göra saker tillsammans!

Sen hänvisar du till bilden och skriver att det är ca 6:e ggn som ni ser the ring 2!
Följdfråga: är detta den enda filmen ni äger och ser? Man kan ju lätt tro det då, vilket kan tyckas lite konstigt när den är så uppenbart mycket sämre än ettan.
Annars kanske man också kan tro att har ni sett den så många ggr så har ni antagligen sett ettan ännu fler, ibland kan det som sagt vara svårt att vara konsekvent.
Samtidigt säger du att du inte tror detta skadar, och att barn inte är lika lättskrämda idag! På grund av? Evolution på de ca 35 år sen du var barn? Eller matande av lagom stegvis ökande mängd skit?

Sen säger du att dom i Thailand ger ut tidningar med bilder från olyckor, och frågar vad detta beror på, samtidigt som du irriterar dig på svenska storebror som bestämmer vad våra barn får se och när? Kan man kanske va så fånig här så man drar en paralell mellan vårt samhälle, vår uppfostran, vår strikta storebror, barnpsykologi, hem och skola mm mm, och att vi i slutändan har en ganska sund inställning till vissa saker... Och att dom i Thailand antagligen har en hel del moral, uppfostran m.m, men ganska troligt totalt saknar psykologiska kunskaper, i allafall i den utsträckning som vi faktiskt har i svenska skolan?

Du som bott där kanske då också vet att en hel del barn i Thailand får en rätt jävla strikt uppfostran med rätt mycket stryk!
Sen det du skriver om svenskar som åker till Thailand och fyllekör kanske säger mer om en viss del av svenskarna, och vilka som gör det kanske inte förvånar någon här hemma särskilt mycket heller.

Och att leva efter regelboken är ju helt fantastiskt om man kunde gör! Jag skiter rätt jävla fullständigt i vad folk tycker om mig det ska du veta, men jag har rätt mycket åsikter om andra, och kanske just därför.

Dom flesta i vårt samhälle är dumma i huvet så känn dig inte speciell bara för jag skriver på din blogg! Det är bara så att jag aldrig någonsin går in och läser massa skit på folks privata bloggar, för jag har fantastiskt mycket mer intressanta saker att ta mig för, men när jag nu snubblade på den här och faktiskt har möjligheten att skriva vad jag tycker så varför inte...

Dessutom verkar det som att du hängt upp ditt liv på att du bott en tid i Thailand - fantastiskt! Vem har inte det nu för tiden? Längtar du tillbaka e det väl bara att dra, barnen kommer ju få det jättebra! Filmerna kommer ju ut där mycket tidigare än hemma!

Och ja nu ska jag gå tillbaka til mitt liv, och vet du att det tråkigaste i mitt liv just nu e att jag halvvägs in i detta inlägget började inse hur mycket tid det tagit, om man skall sätta det i perspektiv till hur viktigt det faktiskt är för mig, men jag skall försöka trösta mig med att du antagligen blir ännu lite mer förbannad, så - nu känns det mycket bättre.. Så den sista lilla bocken, ledsen att du inte uppfattade mitt namn, vilket är ett hederligt gammalt svenskt namn, precis som "nille" vilket jag skrev klart och tydligt i slutet av texten så som man gör, om man då inte har ett så trist liv så man skaffar ett alias på den här skitsajten ch bloggar om sitt otroligt intressanta vardagskliv, där man antar att man är så intressant så man lägger ut bilder på sig själv när man kollar film... Puh... och sedan ber folk ta diskussionen vidare och därefter blir irriterad för att någon som vet mer och garanterat är en mycket bättre förälder och människa, gör just det...

Så nu ska jag krypa tillbaka till min värld, och jag kan lova att jag inte skall sätta på en rulle och drömma mig bort, mitt liv är alldeles för viktigt hahaha! Fan va nöjd jag e nu!
- CARL den store

Nille sa...

Som sagt var, anonyma och dessutom patetiska inlägg som dina klarar jag mig utan. Känns mest som om du är en sån där avundsjuk ja sägare som inte vågar stå för sina åsikter. Du tror att alla människor är som dig - bara letar efter fel. Som tur var är det inte sant ens i Sverige.

Allt detta bekräftade du när du kom tillbaks och läste min respons.

Mårten P i Enskede sa...

Jag letade också bilder på "The Ring". Mina barn tittar bara på skräckfilm när dom kör bil, och då endast om dom är packade.

Skön blogg.