torsdag, oktober 12, 2006

Om att organisera en parkeringsplats i Bangkok

Man parkerar ju lita annorlunda i Thailand än i den värld vi känner som bäst. Bilarna packas som sardiner i sidledd följt av en snöre av bilar bakom dem. Det är snarare en regel än ett undantag, att det första man får göra, när man skall ur en parkering, är att rulla bort bilarna bakom. Detta kan vara enklare sagt än gjort. En längre parkering, kanske med en 20 bilar i sidledd, som har ett snöre av bilar med bara en bils tomrum i raden, lång borta, skapar ett STORT behov av en parkeringsvakt.

Detta påminner om det där spelet man spelade som liten. Puzzlet där man skjuter brickor för att bilda ett mönster. Jag tror Thailändare har god potential i all bli världsmästare i det spelet. Jag tar dem alla i fyra i rad dock.

Parkeringsvakten är också bra för att se till att ingen av dessa bilar i snöret har dragit åt handbromsen, eller glömt lägga ur växeln. För då är det kört liksom. På långtidsparkeringar (färjeparkeringen vid Ko Samet tex.) har jag sätt att de har domkraft på hjul de kan flytta bilarna med.

In morse var jag rejält inparkerad som du säkert redan gissat.

Jag bad vakten gå och väcka drömmaren. Jag var inte arg. Detta kan ju hända även den bäste (och har gjort). Nu vill jag bara se människan lite stressad och ödmjuk, sen var jag nöjd. Det visar sig att personen i fråga befann sig i en annan bil, på en annan plats, men tack och lov bara 10 minuter bort. På väg tillbaks från flygplatsen.

Detta var lite intressant.

Killen har alltså kommit med sin gamla pickup på natten, hämtat en snyggare privatbil, och kört taxi hela natten. Jag vet att de tar 900 baht mellan Bangkok och Pattaya och har alltid undrat hur priset kunnat vara så lågt. Antagligen hyr man ut sin bil medan man sover för någon löjlig summa, säkert runt under 50 baht i timmen, för att kunna betala amorteringarna på den för dyra bilen. Någon kör-kåt kille sugen på pengar tar då tillfället i akt att förena nytta med nöje. Detta kan ju förklara varför de kör som svin, många.

Tur att jag inte skulle iväg under natten, då hade det kunnat bli mord.

Billig Taxi mellan flygplatsen, Bangkok och Pattaya fixar du via Mr T på mobil: 081-2587716

Andra bloggar om: , , , ,

2 kommentarer:

Johan sa...

Detta ämne har jag haft i tankarna ett tag nu, men det har inte blivit av att jag skrivit nåt.

Vad som oroar mig mest är parkeringshusen. Är de dimensionerade för dessa extra bilar?

Jag menar, i ett normalt parkeringshus så parkeras det vid varje
givet tillfälle någonstans mellan 30-60% fler bilar än vad det finns parkeringsplatser för. Har de räknat med denna extra tyngd när de dimensionerade golv och pelare?

Jag bara väntar på nyheten att ett parkeringshus faller ihop som ett korthus.

Nille sa...

Det har jag inte tänkt på...

Läskiga tanke. Snarare en fråga om när, än om, tyvärr!

Jag minns fabriken som flyttade in i ett bostadsbyggt hus. Maskinerna gick genom golvet när det började brinna.

Ingen ansvarig förstås. Det var ju inte ägaren som startade elden.