måndag, oktober 16, 2006

På Thailändskt vis lämnades Ohm Im efter

Medan hon sov försvann hennes mor och mormor. När hon vaknade letade hon förstås förgäves. Tårarna flödade när hon förstod vad som hade hänt. Hennes mamma hade övergivit henne. Nu börjar resten av hennes liv.

Ja, det låter nästan som början på en novell. Vi får se till att ge den ett lyckligt slut, för det kan vi, om vi försöker tillräckligt. Det är alltså mina barns återfunna kusin jag pratar om här. Den lilla flickan som vi inte sett sedan hon var 3 månader gammal, och nu snart fyller 3 år. Jag skrev om detta i förra veckan, klicka här för att läsa det.

Hon pratar inte thai alls den lilla flickan, utan enbart den lokala dialekten i Isaan, där hon kommer från, och nu är hon långt hemifrån.

Farmor och Ohm Im har uppenbara problem att kommunicera.

Som tur var pratar Narai (min plast-svärfar) språket, och många andra i byn med honom. Så nu är det han som sköter snacket. Min fru berättade att många i Soidao (fd. Pathong) kommun pratar språket, även om detta är långt borta från Isaan. Det måste ha varit en populär plats att emigrera till en gång i tiden.

Isaan kallas nordöstra delen av Thailand som också är den fattigaste delen av landet. Här pratas Isaan dialekten som egentligen är språket som talas i Laos. Språken Thai och Lao är lika skilda som svenska och danska om jag förstått rätt. Ibland förstår man ibland inte. En kort språkjämförelse här. I Isaan gillar man inte att bli förväxlade med Laoter, som är ännu fattigare. Detta var Thaksins starkaste fäste.

Du kan läsa mer om provinsen Ubon Ratchathani, platsen där Ohm Im bodde fram tills för en vecka sedan, på denna länk.

Andra bloggar om: , , ,

13 kommentarer:

Fotavtryck i Asien sa...

Gripande, hoppas det ordnar sig för henne nu.

elin sa...

Vad kan vi göra annat än att önska denna lilla flicka all lycka i världen? Men det verkar ju som att hon hamnat på ett bättre ställe nu. Det är så svårt att förstå för oss som bor här i Sverige med alla privilegier vi har. Tänk om jag skulle bli tvungen att lämna Thea, det går ju inte ens att tänka tanken utan att börja böla. Hos någon som inte ens talar samma språk. Jag skulle gå sönder! Troligtvis gör väl mamman det också, hon klarade ju tydligen inte av att lämna när flickan var vaken. Usch, all lycka åt Ohm Im och hennes farmor med man. Vi som inte är i denna situation får ta en stund och tänka på vad lyckliga vi är som inte ens behöver tänka tanken.

Nille sa...

Det är alltid bra att bli påmind om hur bra man har det. Tyvärr tror jag det finns goda chanser att hon inte kommer få se sin mor på mång många år. Jag tror Em (mamman) lämnar Ohm Im för att gå vidare med sitt eget liv. Jag hoppas jag har fel.

Plairs bror är försvunnen han med. Ingen som har en aningen om vart han är. Plairs mamma är jätteorolig förstås. Han är säkert skyldig fel människor pengar. Stackarn. En snäll gosse egentligen. Dyker han bara upp skall ha få den 4:e chansen som jag inte hade tänkt att ge.

Susanne sa...

Stackars lilla tjej. Men hon har er som bryr sig om henne.

Inte roligt med Plairs bror heller. Skulle också vara väldigt orolig om jag var hans mamma eller syster. Håller tummarna för att han inte syltat in sig å det värsta.

elin sa...

Jag kan inte riktigt släppa denna lilla flicka, kanske för att hon är så nära Thea i ålder. Det är så mycket jag undrar över. Hur är det t.ex. med skolor på landsbygden? Finns det för så små barn? Finns det något sätt som vi kan hjälpa till från Sverige? Skulle Plairs mamma överhuvudtaget kunna tänka sig att ta emot hjälp från främmande människor?

Nille sa...

Elin: Skola och förskola och sådant komer vara tillgängligt. Kvaliteten är väll inte så man ramlar i backen men det är samma för alla.

Jag tror de skulle uppskatta hjälp. Det är ju som så att det kanske blir svårare för dem att sköta de dagliga sysslorna när mormor har 2 små att ta hand om. Speciellt om någon blir sjuk. Frågan är vad man skall hitta på för att förenkla deras vardag.

elin sa...

Ja, kommer du på något vi kan göra från Sverige så får du gärna höra av dig. Jag kan inte släppa tanken på denna lilla skrutta. Kanske kan vi ordna med ett ekonomiskt tillskott? Tyvärr är ju inte resurserna obegränsade men sågon liten slant skulle vi nog kunna få till. Vad tror du?

elin sa...

Fast det hjälper ju visserligen inte familjen att få de dagliga sysslorna gjorda men det kostar ju pengar att ha barn så det kanske kan underlätta lite i alla fall.

Nille sa...

Jag skall kolla och se vad vi kan hitta på. Vi träffar dem efter helgen.

Tack för din omtanke!

micke sa...

tjena nille!läste problemet med ohm im,min blivande frus brors dotter som är tre år tängde vi betala förskoan till den bättre varianten ca1000kr om året nu i nov när vi kommer till thailand.mvh micke i västerås.

Nille sa...

Tjena Micke och välkommen till min blogg. Det är hedersvärt av er förstås. Mig veterligen är finns det ingen uppgradering av detta slag, inte där min fru är från. Förskolan är gratis så vitt jag vet. Å andra sidan snor de till sig pengar på andra sätt. Köpa böcker av dem, lunch av dem, transport av dem, osv.

Hur är din frus brors ekonomi? Kanske de 5,000 bahten kan investeras på bättre sett? Näring tex.

Har du några mer detaljer om den uppgraderingen ni tänkte göra? Jag vill gärna veta mer.

micke sa...

sorry har inte haft tid ,mycket på jobbet,om jag har fattat allt rätt så har dom privata förskolor som ska ge barnen mera tid att lära sej och leka förstås.frus bror bor hemma i singburi med sin fru och barn,sedan brodern ramlade och blev förlamad så bor dom hemma hos hans föraldrar,så dom har inga pengar bara det lilla som föraldrarna har över.annars finns allt men ingenting onödigt.

Nille sa...

Ja, Singburi är ganska stort. Där bör det finnas privata förskolor.

Fast tillägget 5,000 baht per år lät så lite, även i Thailändska mått mätt.

Vår uppgradering är på 18,000 baht per termin och barn. Det är 2 terminssystem på deras skola. Första veckan i November är det dags att öppna lädret igen. Sebastian börjar inte förrän vid 2 1/2... Phuu!

Jag pratade med en dam på gymmet.

Hon tyckte vår skola var för strikt. Hon har sin son på KIS, en internationell skola. 50,000 baht per termin. Ehh! Det går ju inte!

Jag undrar om vi kan söka stipendium?