tisdag, december 05, 2006

Ett stort grattis på 79-årsdagen Kungen!

Tyvärr är det alldeles för mycket folk som firar den Thailändska Kungen idag, så att ta sig in till de centrala regionerna i stan, och eventuellt få gratulera honom på tu man hand, är uteslutet för oss. Vi hedrar honom i våra hjärtan och i våra handlingar, det vet vi att han uppskattar mest.

Återigen levererade han ett knivskarpt tal, där han bland annat delade ut några smockor (i vanlig ordning). Framför allt handlade det om att äldre människor antingen kan bidra med sin långa erfarenhet, eller luta sig tillbaks och åtnjuta oförtjänt respekt. Vidare menade Konungen att vi måste arbeta tillsammans för att göra Thailand till en bättre plats för alla att leva i. Läs hela talet på denna länk!

På Emily och Josefines skola firade man konungen på sitt eget vis, med sång, lek, och tal.

Andra bloggar om: , , , ,

15 kommentarer:

Fotavtryck i Asien sa...

o alla tror han fyller 80..hmm

mamma sa...

Fyller han inte 80 ..han var ju 79. Mamma

pappa sa...

Kungen verkar vara en klok man, skriver han sina tal själv tro?

Härensjö sa...

Lite fundersam over aldren oxa, vissa sager 79 och andra 80.

Nille sa...

Pappa: Jag tror inte han skriver sina tal själv men jag tror inte heller att han läser vad som helst. Han har säkerligen sista fingret med i spelet.

79 eller 80? Yup, det råder förvirring, det kan jag hålla med om. Han föddes den 5 december 1927 i Cambridge. Kolla in denna länk: http://en.wikipedia.org/wiki/Bhumibol

Håkan sa...

Saxat från hans eget tal:
"For me, I am still 78 years old today and will be 79 tomorrow"

Malee sa...

Thailändare räknar på två sätt. Man räknar ibland i förväg. Han går in på sitt åttionde år. Så de är inte förvirrade, de räknar annorlunda juuu :-) För en thai betyder 80 år att han är 79 - det är ju kristallklart, eller hur!?

Nille sa...

Min fru och mina barn är så gamla som de är enligt min fru!? Men hon har haft fel förr.

Vi får väll se vad kungen fyller nästa gång. Tror nog det blir fest utan dess like när han fyller 80.

Linda sa...

Verkar ganska häftigt ändå, även om det kan vara tufft med alla folkmassor...
Jag har själv rest i Thailand mycket och känner mig hyfsat påläst om landets kultur och historia - men hur kommer det sig -egentligen- att de är så förtjusta i sin kung...?

Nille sa...

Bra fråga som jag som borde få ett svar över mer än detta utrymme.

Om en annan sak: det är mycket slicka upp och sparka ner i Thailand. Sitter man högst upp och inte sparkar ner så... kan man nog ligga bra till.

Nu har denna kung verkligen gjort bra saker för Thailand. Han är lite trött på att alltid bli hyllad men att folk aldrig följer hans råd.

Maleé sa...

Kungen är värd den respekt han åtnjuter. Han har outtröttligt arbetat för folkets bästa - och han har varit "stabilisator" under långa, politiskt förvirrade perioder. Och till skillnad mot politikerna har han inte propsat på reformer som HAN har nytta av...

Nille sa...

Det råder nog ingen tvekan om att han förtjänar all respekt han får.

Frågan varför är Thailändarna så förtjusta i sin kung? Han forskar mycket, delar ut goda råd, men få följer dem. Det var inte länge sedan han beklagade sig över just detta. Iställer för att hylla mig här, följ mina råd, sa han för inte så länge sedan.

Bara att säja en sådan sak tyder på ett genuint intresse för folket, och landet.

Så, frågan är går KUNGENS budskap igenom? Eller gillar man bara att slicka upp mot en gemensam nämnare?

Intressant fråga!

Johan sa...

Det där med att han är så otroligt populär har han egentligen militären att tacka för. Det var under Sarit (på 50-talet, om jag kommer ihåg rätt så här på rak arm) som kungakulten av idag föddes.

Under denna tid var det kommunistskräck och dominoteori som gällde. Sarit såg kungen som ett redskap i sin antikommunistpolitik. Han började med nationalistisk antikommunistpropaganda och använde sig alltså av kungen som den enande länken.

Med detta inte sagt att jag inte tycker att kungen är värd all respekt han får. Han har efter denna början som militärdiktaturens redskap visat sig vara väldigt självständig och inte den som lydigt följer i militärens ledband. Han har gjort mycket bra för den breda massan, gräsrötterna.

Frågan är väl mer om thailändarna respekterar honom för vad han gör, för den otroliga personlighet han är, eller om de bara gör det för att det är vad man ska göra. För att det är vad som förväntas av varje thailändare som älskar sitt fosterland.

Tom kungen själv har ju sagt att även han kan ha fel, även han måste kunna kritiseras. Han gillar inte heller att folket bara nickar och ler och säger bra, för att i nästa sekund glömma allt och leva vidare precis som förr, utan att vidare reflektera över vad det är kungen egentligen säger.

Jag har skrivit om det förut, så det får räcka så här. Det blev ju nästan ett helt inlägg i sig ändå. :)

Nille sa...

Haha, tack för det. Jag tycker du rundade av ganska bra :)

GuavaJuice sa...

5 baht!! :)