torsdag, mars 13, 2008

Den varmaste vintern på hundratals år - var det rätt tid att flytta tillbaks?

Först kan man ju tycka det. Speciellt som det gångna året i Thailand var varmare än normalt. Tyvärr är det ju som så att snön behövs för att ge oss det ljus vi behöver under den mörka årstiden. Så egentligen var det nog fel år.

Tydligen är vi ljuskänsligare än vad vi tror.

Vi sitter på kontoret i tunn belysning. Så tunn belysning att kroppen tror att det börjar bli kväll och dags att bli lite sömnig. Sedan kommer vi hem, och samma ljus fortsätter. På det har vi dragit i oss hundra koppar kaffe under dagen.

Dagljuset vi får in genom fönstren är ca 400 lux, utomhus är det ca 50,000 lux en genomsnittlig dag när solen står på topp. Den mest grådaskiga ovädersdagen har vi ca 5 lux. Månljuset ger ca 1 lux.

Det finns lampor som ger ett högt luxvärde till idag överkomliga priser. Pratade med en taxi chaufför i staterna som bodde i en källare där han körde lampor med högt luxvärde över allt. Han hade testat det mot sina depressioner och det hade fungerat för honom. Det spelar ju ingen roll faktiskt, om det var en placeboeffekt.

Jag vet faktiskt inte vad som krävs för att få in dagsbehovet men har en känsla av att vi tar in mycket av det vi behöver genom ögonen (borde kanske låta det vara osagt). I så fall skulle det ju räcka med en riktad kontorslampa. Man kan ju i så fall också tycka att bildskärmar skulle kunna dra fördel av att ha ett högt luxvärde.

Det blir förstås extra viktigt att ta sig ut för en lunchpromenad under vinterhalvåret.

Wiki om Dagsljus

Inga kommentarer: