måndag, oktober 02, 2006

Thailands nya premiärminister: Generalen Suayud Chulanont

Suayud har utmärkt sig som en karriärmilitär, och var bland annat rådgivare åt premiärminister General Prem Tinsulanond när det begav sig. General Prem blev för övrigt premiärminister under likartade former som vi ser nu, han installerades i slutet av 70-talet. Han satt i hela 8 år och backade upp sitt mandat med det militära.

General Prem har sedan han pensionerade sig från politiken varit president över Kungens Stora Råd. Personligen ser jag inte hur detta kan betraktas som att inte delta i Thailands politiska rävspel, där han varit en flitig deltagare. Det kan ju vara som så att de blivit levande helgon och förebilder över tiden, men det låter jag framtiden utvisa.

General Suayud höll ett flertal nyckelpositioner inom det militära innan han pensionerade sig 2004. Han vart sedermera utnämnd till rådgivare vid Kungens Stora Råd (Privy Council).

Det känns som historien upprepar sig . Är det detta Thaksin försökt frigöra Thailand från månne? Innan hans återtåg bör han skriva, och publicera, en bok där han förklarar anledningen till alla övertramp han gjorde, och hur han gjorde dem i Thailands namn, och inte sitt eget.

General Suayud själv verkar för övrigt vara en god man. Bilden av honom som en av få militärer som vill distansera politiken från det militära är tydlig.

Sitter general Suayud längre än 1 år får vi nog hålla i hatten, igen.

I vilket fall.

The Story Goes On!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra sonen, bättre än aftonbladets artikel!

Nille sa...

Tack för det mamsen

Unknown sa...

Tror han kan va ok. Viktigt att alla löften hålls på vägen.